Kefalotyri kazen

Wat is kefalotiri

Kefalotyri of kefalotiri is een traditionele Griekse kaas die wordt bereid uit schapen en/of geitenmelk. Het is een harde, lichtgele kaas met een scherpe smaak en een droge textuur. De kaas dateert uit de Byzantijnse tijd en is de voorvader van de meeste harde Griekse kazen. Jonge kazen worden minstens twee tot drie maanden gerijpt, terwijl gerijpte Kefalotyri een jaar of langer oud kan zijn en een droge, sterkere smaak heeft. De smaak van Kefalotyri lijkt op die van Pecorino, maar hij is harder en zouter. De kaas staat bekend om zijn wielvorige vorm en zijn licht pikante smaak.

De kaas wordt in vele regio’s geproduceerd maar deze verschillende gebieden hebben ieder een verschillende invloed op de smaak. De melk die voor de productie van de Naxos Kefalotiri wordt gebruikt is afkomstig van dieren die op het eiland zelf leven. De voeding van de dieren geeft weer een uniek karakter aan de kaas.

Hoe kan je kefalotiri gebruiken

De Kefalotiri is een kaas die op vele manieren kan worden toegepast binnen de Griekse keuken, maar ook in andere keukens. Een van onze combinaties die wij aanraden is om de kaas te dippen in olijven jam. Je zal versteld staan van de smaak. Daarnaast kan de kaas geraspt worden voor over pasta, gebakken worden als saganaki of geserveerd worden bij de mezedes. Daarnaast is het natuurlijk ook goed te gebruiken voor de mousaka en pastitio. Kefalotiri is goed te combineren met rode wijn, traditionele Kalamata worst of met seizoensfruit zoals peren, vijgen en druiven. Elke Griek heeft om deze redenen wel een wiel van Graviera, Kefalotiri of Kefalograviera in huis liggen, al is het alleen om zijn ouzo te begeleiden.