Kefalograviera kazen
Wat is kefalograviera
Kefalograviera is een van de populairste Griekse kazen. Het is een harde tafelkaas, uitsluitend gemaakt van gepasteuriseerde schapen- en geitenmelk volgens traditioneel recept. De origine en het productieproces van deze kaas worden beschermd met het P.D.O. keurmerk. Dit betekend dat in de EU enkel de Griekse versie van deze kaas de naam Kefalograviera mag gebruiken. Dit betekend ook dat de kaas altijd moet voldoen aan het vastgelegde traditionele recept en de hoogste productienormen. De melk die wordt gebruikt voor de productie mag bijvoorbeeld ook uitsluitend uit Griekenland komen en niet van internationale import. Kefalograviera heeft een karakteristieke, stevige textuur, een robuust aroma en een rijke volle smaak. Het is een kruising tussen de Kefalotiri en de Graviera. De Kefalograviera heeft de pikante en intense smaak van de Kefalotiri maar ook de zachtheid van de Graviera. In ons assortiment vind je kefalograviera uit Epiros (Noord-Griekenland) en van de kaasmaker Vassilitsa. Onze kefalograviera’s zijn minimaal 8 maanden gerijpt. Wij raden het zeker aan om deze bijzondere kaas te proberen.
Hoe kan je kefalograviera gebruiken
De Kefalograviera is een kaas die op vele manieren kan worden toegepast binnen de Griekse keuken, maar ook in andere keukens. Een van onze combinaties die wij aanraden is om de kaas te dippen in olijven jam. Je zal versteld staan van de smaak. Daarnaast kan de kaas geraspt worden voor over pasta, gebakken worden als saganaki of geserveerd worden bij de mezedes. Daarnaast is het natuurlijk ook goed te gebruiken voor de mousaka en pastitio. Kefalograviera is goed te combineren met rode wijn, traditionele Kalamata worst of met seizoensfruit zoals peren, vijgen en druiven. Elke Griek heeft om deze redenen wel een wiel van Graviera, Kefalotiri of Kefalograviera in huis liggen, al is het alleen om zijn ouzo te begeleiden.