Graviera kazen

Wat is Graviera

Graviera is na de feta een van de populairste kazen in Griekenland. De kaas staat bekend om zijn wielvormige vorm, de zachte iets zoete maar ook licht pikante smaak en de licht gele kleur. Graviera wordt gemaakt van een mengsel van koeien-, schapen- en geitenmelk in verschillende verhoudingen. De kaas wordt in vele regio’s geproduceerd maar deze verschillende gebieden hebben ieder een verschillende invloed op de smaak. De Graviera uit Naxos wordt voornamelijk van koeienmelk gemaakt. De melk die voor de productie van de Naxos Graviera wordt gebruikt is afkomstig van dieren die op het eiland zelf leven. De voeding van de dieren geeft weer een uniek karakter aan de kaas.

Hoe kan je graviera gebruiken

De Graviera is een kaas die op vele manieren kan worden toegepast binnen de Griekse keuken, maar ook in andere keukens. Een van onze combinaties die wij aanraden is om de Graviera kaas te dippen in olijven jam. Je zal versteld staan van de smaak. Daarnaast kan de kaas geraspt worden voor over pasta, gebakken worden als saganaki of geserveerd worden bij de mezedes. Daarnaast is het natuurlijk ook goed te gebruiken voor de mousaka en pastitio. Elke Griek heeft om deze redenen wel een wiel van Graviera, Kefalotiri of Kefalograviera in huis liggen, al is het alleen om zijn ouzo te begeleiden.