Gigades, olifant bonen in tomatensaus
Aan de slag!
Benodigdheden voor 2 personen:
- 500 gram gedroogde witte bonen ( Gigades )
- 1 laurierblad
- 2 tenen knoflook
- 100 ml olijfolie
- Grote gesnipperde rode ui
- 400 gram tomaten stukjes uit blik
- 1 eetlepel tomaten puree
- 1 eetlepel grof gehakte platte peterselie
- 1 eetlepel selderij blad
- 2 takjes tijm
- 1 middelgrote wortel in plakjes
- Zout en peper
Bereiding:
- Zet de bonen een avond van te voren in pan ruim gevuld met koud water. Giet ze de volgende dag af, vul de pan opnieuw met water en breng ze aan de kook. Schep het schuim wat er af komt weg, en kook ze ongeveer 1.5 uur tot ze gaar zijn. Voeg bij het eind van het kookproces het zout toe.
- Verhit de olijfolie in een braadpan, voeg de ui en knoflook toe, en fruit kort. Voeg de tomaten, de tomaten puree en de rest van de ingrediënten toe. Kook de saus een paar minuten door, schep de saus in een ovenschaal, roer de bonen erdoor en voeg zoveel kookvocht toe totdat alles bedekt is. Bak de bonen 45 minuten in de oven op 180 graden. Laat ze ligt afkoelen voordat je het serveert.
- Lekker met een stukje brood en een gezouten visje. Bijvoorbeeld Trata sardientjes of ansjovis.