Tsikoudia

Hoe drink je Tsikoudia

Zelf zin in een glaasje? Tsikoudia wordt vaak rustig opgedronken, waarbij het begeleidt wordt door kleine hapjes. Dit worden ook wel de Mezedes genoemd in Griekenland. Een aantal goeie begeleiders zijn inktvis, sardientjes, gefrituurde courgettes, Griekse salade, olijven, feta en eigenlijk alle Griekse maaltijden. Op het eiland Kreta is de tsikoudia eigenlijk onmisbaar en zal je het in elke taverna en club tegenkomen.

Hoe wordt Tsikoudia gemaakt?

Het basisbestanddeel van Tsikoudia bestaat uit de overblijfselen van druiven nadat hier wijn van is gemaakt. Dit zijn voornamelijk druivenresten zoals velletjes en steeltjes. Het destilleren van Tsikoudia mag onder strenge regels enkel en alleen plaatsvinden op Kreta. Na meerdere keren te destilleren met de toevoeging van verschillende kruiden wordt uiteindelijk een lekkere Tsikoudia verkregen. De kruiden die worden toegevoegd zijn geheim en het recept wordt generatie op generatie doorgegeven. De smaak van de Tsikoudia kan per producent verschillen door de kruiden of de druiven die worden gebruikt tijdens het maken van deze drank.

Over Kreta Raki:

Dit verhaal gaat terug naar 2000 toen de families Diamantakis en Stamatakis hun krachten bundelden en Ds Distillers (het bedrijf dat de Kreta Raki maakt) oprichtten. Beide families waren gerenommeerde distilleerders, met een rijke geschiedenis en een onberispelijke vakkennis. Vandaag de dag is Ds Distillers een moderne distilleerderij op Kreta, gelegen in het hart van Malevizio, net buiten het dorp Kato Asites in Heraklion. Een bevoorrechte locatie in een gebied met een lange geschiedenis op het gebied van wijnbouw, wijn en de productie van distillaten.