Olijven

Olijven (21)

Vers gemarineerde olijven (4)

Olijven jam (1)

Olijven pasta (5)

Astir Kalamata olijven fine, 2 kg

Uitverkocht

19.70 (incl. BTW)

Olijven in Griekenland

De beste Griekse olijven vind je bij ons! Ons assortiment biedt de welbekende Kalamata olijf, maar natuurlijk ook andere soorten groene en zwarte olijven afkomstig uit Griekenland. Beschikbaar in verschillende maten, vormen, en met of zonder pit. Zo is er altijd een perfecte olijf voor jou!

De Griekse keuken staat bekend om het veelzijdige gebruik van de olijf, wat maakt dat Griekenland een van de grootste producenten van olijven is ter wereld! Griekenland staat vol met prachtige olijfbomen die er soms al meer dan honderd jaar staan. Het begin van de olijven teelt begon rond 3500 v. Chr. en sindsdien is de olijf eigenlijk niet meer weg te denken. De olijven en olijfolie worden voor vele toepassingen gebruikt. Een aantal van deze producten hebben wij ook in ons assortiment, denk maar aan de olijfboompit briketten, olijfoliezeep, olijven jam, olijvenpasta of pastasaus met olijven.  Je kunt de losse olijven op meerdere manieren gebruiken binnen de Griekse keuken: je kunt ze natuurlijk los eten of serveren als hapje (mezedes), maar ook in de Griekse salade (Kalamata olijven mogen bijvoorbeeld niet ontbreken).

De oogst en het bereiden van Griekse olijven

Wanneer de olijven rijp zijn kunnen deze op verschillende manieren geplukt worden. De beste manier om de optimale smaak van de olijf te behouden is door ze met de hand te plukken. Hierdoor kan je alleen de rijpe olijven plukken en de minder rijpe laten hangen. Dit kost echter heel veel tijd en op grote schaal worden er daarom andere manieren toegepast. Met schudmachines en opvangnetten worden de olijven uit de boom geschut en opgevangen. Hierna worden de blaadjes en takjes eruit gehaald en houd je alleen de olijven over. De olijven zijn nu nog niet eetbaar, ze zijn erg bitter van smaak. Om hiervan af te komen zijn verschillende manieren toe te passen. De meest gebruikte manier is pekelen, dit houdt in dat de olijven meerdere maanden in een pekelbad worden geweekt waardoor de bittere smaak verdwijnt. Nu zijn de olijven klaar om verpakt te worden.

Soorten olijven

In ons assortiment vind je twee soorten olijven. De Kalamata olijf is de populairste, standaard te vinden in bijvoorbeeld de Griekse salade. De Kalamata olijf is een PDO/ BOB product wat betekend dat alleen olijven uit Kalamata de naam ‘Kalamata’ mogen dragen, anders krijgen ze de naam Kalamon. De olijf staat bekend om de krachtige smaak en dieppaarse kleur. Een olijf die wij zeker aanraden!

De chalkidiki olijf

De chalkidiki zijn olijven uit de regio van Chalkidiki. Dit zijn grote groene olijven die vroeg in het seizoen geoogst worden. Omdat het grote olijven zijn kunnen ze gevuld worden met bijvoorbeeld paprika of knoflook. De olijven hebben frisse smaak, en zijn een heerlijke mezede.

Formaten:

Olijven komen voor in verschillende maten. De bijbehorende namen kan je terugvinden in de productbeschrijvingen om zo te weten of het grote of kleinere olijven zijn. De volgorde van groot naar klein is als volgt: mammout, colossal, giants, extra jumbo, jumbo, extra large, large en fine.