Dakos Kreteins brood
Wat is dakos
Dakos is dubbel gebakken brood dat oorspronkelijk van Kreta afkomstig is. Doordat het brood twee keer wordt gebakken krijgt het een droge en krokante structuur. De dakos kan net als brood van verschillende granen gemaakt worden zoals rogge of tarwe. Ook zijn er varianten van zuurdesem. Alle soorten kennen hun eigen smaak. Niktaris is het bedrijf dat ons deze ambachtelijke producten levert. Alle dakos worden nog steeds met de hand gemaakt en worden daarna in traditionele houtovens gebakken, wat een geweldige smaak geeft. Er zitten geen conserveringsmiddelen in en er wordt weinig suiker en zout aan toegevoegd. Niktaris probeert op een zo natuurlijk mogelijke manier de lekkerste dakos van Griekenland te maken. Naar ons idee lukt dat erg goed. In ons assortiment kan je vele smaakvariaties en groottes vinden. Kleine dakos voor een kleine hapje of juist grote voor het traditionele gerecht dakos. Een andere variant die ook onder de categorie gebakken brood valt is de kritsini, gebakken broodringetjes met olijfolie. Deze zijn erg populair onder het Kreteinse volk.
Wat kan je met dakos
Het traditionele gerecht ‘Dakos’ komt van Kreta en bestaat uit het dakos brood, tomaat, feta en olijfolie. Het is een heerlijke combinatie die wij zeker kunnen aanraden. Als je dit gerecht wilt maken raden wij het aan om de dakos eerst even twee tellen onder de koude kraan te houden. Naast dit traditionele gerecht kan je het ook gebruiken als toastje met oneindig veel combinaties. Je zou het ook kunnen besmeren met een van onze feta dipjes bijvoorbeeld. Het is de perfecte lunch, brunch of voorgerecht voor je Griekse avond.