Aan de slag!
Benodigdheden voor 6 personen:
- 6 eetlepels rode wijn azijn
- 4 tenen knoflook
- Beetje gedroogde oregano
- Beetje rozemarijn
- 2 laurierbladeren
- 300 gram kleine bruine linzen
- 6 eetlepels olijfolie
- 1 grote ui gesnipperd
- 1 wortel in plakjes
- 1 kaneel stokje
- 300 gram rijpe tomaten grof geraspt ( zonder vel )
Bereiding:
- Een traditionele Griekse soep wordt afgemaakt met een paar druppels azijn. Doe als eerste de azijn in een kom, plet 1 knoflook teen en voeg deze samen met de oregano, 1 laurierblad en de rozemarijn toe aan de azijn. Leg het opzij om te trekken.
- Spoel de linzen af, en doe ze in de pan met 1,75 liter koud water, voeg de resterende knoflook en het laurierblad, de olijfolie, de ui, de wortel en het kaneelstokje en breng het geheel aan de kook. Schep indien nodig het schuim er af. met de deksel schuin op de pan in 25 minuten gaar koken.
- Voeg nu de tomaten toe en breng de soep met zout en peper op smaak. Laat de soep 20 minuten pruttelen totdat deze dik wordt.Eventueel met de deksel van de pan nog even doorkoken tot de juiste dikte is bereikt.
- Haal de soep van het vuur, voeg 3 eetlepels van het azijnmengsel toe en de laat de soep even rusten.
- Bij het uitserveren extra virgin olijfolie toevoegen en wellicht nog wat van het azijnmengsel. Een stukje boerenbrood en een zout visje smaak hier ook uitstekend bij.