Aan de slag!
Benodigdheden voor 6 personen:
- 500 gram gedroogde witte bonen
- 2 tenen knoflook
- 1 laurierblad
- 1 kleine stengel bleekselderij in plakjes
- 1 halve kleine ui
- 1 gesnipperde ui
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 middelgrote wortels in plakjes
- 400 gram gehakte tomaten uit blik
- 1 eetlepel tomaten puree
Voor de garnering:
- Beetje lente uit of grof gehakte peterselie / selderijblad
Bereiding:
- De bonen een nacht in een pan met koud water zetten. De volgende dag afgieten, voeg 2 liter water, 1 hele knoflook teen, 1 laurierblad, de bleekselderij en de halve ui toe en laat het met de deksel schuin op de pan een uur koken tot ze gaar zijn. Hou het water tijdens het koken in de gaten, wellicht moet je wat extra toevoegen. Voeg de laatste 10 minuten het zout toe.
- Verhit ondertussen de olie in een soeppan, fruit de gesnipperde ui aan, voeg de tomaten puree en de tomaten, de knoflook en de wortel toe. Breng het geheel aan de kook en voeg nog 125 ml water toe maak op smaak met zout en peper. Laat de saus 10 minuten sudderen.
- Voeg de bonen met kookvocht en al toe aan de saus, en kook 20 minuten mee, tot er een dikke soep is ontstaan.
- Garneer de soep met de lente ui en de kruiden, hierbij is ook een gezouten visje en brood erg lekker.